Mijn scootmobiel doet het niet! Wat kan ik zelf doen.

Help! Mijn scootmobiel werkt ineens niet meer!

Geen paniek. Vaak is het verhelpen van een probleem of storing eenvoudig te verhelpen door een kleine handeling uit te voeren. Hieronder een aantal oorzaken die vaak voorkomen:

Stap 1: De scootmobiel staat in de slaapstand/spaarstand. Het kan soms zijn dat u de scootmobiel bent vergeten uit te zetten bij het parkeren. U bent dan uitgestapt zonder de scootmobiel van het contact af te zetten. Als u dan later terugkomt en wilt wegrijden dan gaan sommige scootmobiel in een slaapstand/spaarstand en kan de scootmobiel niet rijden.

Oplossing: zet de scootmobiel uit met het contact en en schakel de scootmobiel daarna weer aan het met contact kijk of de scootmobiel weer werkt. Mocht het niet opgelost zijn, probeer dan stap 2:


Stap 2: De vrijloophendel staat niet goed. De vrijloophendel is de hendel waarmee u de scootmobiel in de vrijloop kan zetten. Hiermee kunt u de scootmobiel zonder de sleutel eenvoudig verplaatsen, maar als u de scootmobiel aanzet terwijl deze in de vrij staat, dan werkt de scootmobiel niet. Om te kunnen rijden MOET de scootmobiel NIET te duwen zijn. Deze storing wordt in veel gevallen aangegeven met het nummer 5 (digitaal display) of met 5x piepen of met 5x knipperen van het indicatielampje (zie handleiding van uw scootmobiel voor meer informatie).

Oplossing: Zet de scootmobiel uit met het contact (vaak een sleutel, plug of schakelaar). Zet de vrijloophendel om zodat de scootmobiel NIET te duw is. Zet de scootmobiel weer aan met het contact en kijk of de scootmobiel weer werkt. Mocht het niet opgelost zijn, probeer dan stap 3:

2. Vrijloophendel

Stap 3: De laadplug van de acculader zit nog in het laadcontact van de scootmobiel. Elke scootmobiel heeft een beveiliging als u de acculader aan de scootmobiel heeft zitten. Als de laadplug in het laadcontact zit en u zou wel kunnen rijden, dan trekt u de lader mee. Vandaar dat de scootmobiel dan niet kan rijden. De laadplug geeft dus de scootmobiel een signaal door, zodat u niet kunt rijden.

Oplossing: Zet de scootmobiel uit met het contact (vaak een sleutel, plug of schakelaar). Verwijder de laadplug uit het laadcontact van de scootmobiel. Zet de scootmobiel weer aan met het contact en kijk of de scootmobiel weer werkt. Mocht het niet opgelost zijn, probeer dan stap 4:

3. Laadplug zit nog in het contact

Stap 4: De gashendel staat niet in de ruststand. Als de gashendel niet in de zogenaamde ruststand staat, dan kan de scootmobiel niet rijden. Als de gashendel namelijk staat ingeschakeld, u geeft dan dus al gas bij het inschakelen met het contact, dan zou deze meteen ervandoor schieten. De gashendel kan ook door een jas of andere item per ongeluk zijn ingeschakeld. Deze storing wordt in veel gevallen aangegeven met het nummer 6 (digitaal display) of met 6x piepen of met 6x knipperen van het indicatielampje (zie handleiding van uw scootmobiel voor meer informatie).

Oplossing: Zet de scootmobiel uit met het contact (vaak een sleutel, plug of schakelaar). Zorg ervoor dat de gashendel volledig in de ruststand of neutraal staat. Zet de scootmobiel weer aan met het contact en kijk of de scootmobiel weer werkt. Mocht het niet opgelost zijn, probeer dan stap 5:

4. Gashendel staat niet in de ruststand

Stap 5: De hoofdzekering of thermische zekering is er uit gegaan. Indien dit het geval is, dan werkt de volledige scootmobiel niet. Als u de scootmobiel inschakelt dan branden er dus ook geen lampjes op het dashboard. Uiteraard kan dit ook voorkomen als de accu volledig leeg is, maar in dit geval gaat het om storingen die ineens naar voren zijn gekomen.

Oplossing: Zet u eerst de scootmobiel uit met het contact. Bij veel scootmobielen kunt u eenvoudig de zekering weer inschakelen. Het is een kleine schakelaar of drukzekering die vaak onder de stoel is geplaatst. Als u de zekering niet kunt vinden, kijk dan in uw handleiding. Deze zekering werkt vaak hetzelfde als een schakelaar van een groep in een meterkast. De knop indrukken of omzetten en schakel daarna de scootmobiel weer in met het contact. Zet de scootmobiel weer aan met het contact en kijk of de scootmobiel weer werkt. Mocht het niet opgelost zijn, probeer dan stap 6:

5. Hoofdzekering of thermische zekering moet ingeschakeld worden

Stap 6: Meest voorkomende storingen en storingscodes per merk en model staan in uw handleiding. Als bovenstaande oplossingen het probleem niet verhelpen, dan kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. In veel gevallen geeft de scootmobiel het dan aan in een storingscode op uw dashboard (stuur). Dit kan zijn met een aantal piepjes, knippercode of bij een digitaal display als een nummer op uw digitale scherm. Alle verschillende storingen staan vermeld in uw handleiding vaak onder het kopje: storingen (troubleshooting), Probleemoplosser, Het oplossen van problemen etc. 

6. Voorbeeld storingen met storingcodes 1 t.m 9 in een handleiding

Na het uitvoeren van de diverse oplossingen rijdt de scootmobiel nog steeds niet?

Uiteraard kan het een storing of probleem zijn die niet eenvoudig door u zelf is op te lossen. Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

 

Did you find what you were looking for?