MOS Rolstoelkleding op maat

MOS Rolstoelkleding op maat by Alicia de Groot

Mijn naam is Alicia de Groot (26) en ik ben afgestudeerd modeontwerper. Ik werk als freelancer voor verschillende jonge modemerken, maar mijn grote passie is mijn eigen label MOS. Met MOS ontwerp en maak ik kleding voor mensen die een rolstoel nodig hebben en daardoor het leven grotendeels zittend doorbrengen. Kleding voor de zittende mens moet comfortabel zijn en perfect passen.

Vaak is rolstoelkleding alleen praktisch, en niet al te modieus. Mijn overtuiging is dat mode voor iedereen bereikbaar moet zijn, ook voor deze groep. Ik begon met het maken van modieuze kleding voor rolstoelgebruikers toen ik in 2014 afstudeerde aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Dit project mondde na mijn studie uit in het label MOS.

 

“De naam MOS is gebaseerd op het gelijknamige groene en zachte plantje. Mos groeit in de natuur prachtig als een extra laag om stenen en bomen heen. Daarmee symboliseert het plantje perfect wat MOS de zittende mens wil bieden: kleding die natuurlijk aanvoelt en perfect aansluit op de zittende pasvorm.”

 

Sinds augustus 2016 is de eerste kledinglijn van MOS uit: een collectie voor vrouwen. In de toekomst wil MOS herenkleding en kinderkleding toevoegen aan de collectie.

De collectie van MOS bestaat uit outdoor-kleding (jassen en capes) en tops. Bij de jassen en capes wordt rekening gehouden met comfort, bewegingsvrijheid, makkelijk aan- en uittrekken en geen overtollige stof tussen de rug en de rugleuning. Verder zijn de zijkanten van de jassen recht afgesneden zodat ze niet tussen de wielen komen.

De tops hebben iets bredere mouwen en zijn gemakkelijk aan te trekken dankzij een boothals of een rits op de schouder. Als de klant hulp nodig heeft bij het aankleden kan op het rugpand een klittenbandsluiting worden gecreëerd. De tops vallen aan de voorkant netjes op de schoot en zijn aan de achterkant iets langer tegen een koude rug.

 

Naast de vaste collectie biedt MOS maatkleding aan. Op maat gemaakte kleding kan variëren van aangepaste stukken uit de collectie tot geheel unieke stukken, ontworpen op basis van de persoonlijke wensen van de klant. Door dit concept kan ik de kledingstukken perfect op maat maken, op basis van uitvoerig persoonlijk contact met de klant. Ik kom bij de klant thuis, waar ik de maten opneem en zijn of haar wensen goed kan leren kennen.

 

Alle stukken worden met de hand gemaakt in mijn atelier in Ede en zijn te bekijken op mosbyaliciadegroot.com. MOS is nog jong, en met deze online samenwerking met Zorg Totaal hoop ik nog dichterbij de doelgroep te komen.

 

MOS Rolstoelkleding op maat by Alicia de Groot